Wat is een SSD en heb jij hem nodig?

4.6
(15)

Steeds meer laptops en computers hebben ze tegenwoordig: SSD’s. ‘SSD’ staat voor Solid State Drive, en deze drive zorgt er kort gezegd voor dat je laptop bijvoorbeeld sneller kan starten. Het alternatief is de oudere variant: een HDD ofwel ‘Hard Disk Drive’. Dit is de gewone harde schijf die de meeste mensen wel kennen. De SSD bestaat al wel een tijdje (1970) maar was nooit echt populair voor de gewone gebruiker. Echter zijn de schijfjes kleiner, mooier en goedkoper geworden.

Vergelijking van een oude en nieuwe SSD
Een oude en nieuwe SSD

Het populairder worden van de SSD ten opzichte van de HDD zie je terug in de cijfers. In 2016 deed DRAMeXchange al een voorspelling: vanaf 2018 zal meer dan de helft van alle laptops gebruik maken van een SSD. Voor de lijst met laptops in de keuzewijzer van De Laptop Hulp bleek deze voorspelling echter te voorzichtig: bijna 75% van die laptops heeft inmiddels een SSD. SSD’s zijn dus al een tijd in opmars, maar waarom zijn deze Solid State Drives zo populair?

Snel werken met een laptop met SSD

SSD of HDD?

Zonder al te technisch te worden komt dat vooral door de hogere snelheid waarmee een SSD werkt. Hierdoor kan uw laptop bijvoorbeeld sneller opstarten, maar ook programma’s zullen sneller op te starten zijn en videogames zullen sneller laden tijdens het spelen. Daarnaast kan een SSD er ook voor zorgen dat de accu van de laptop langer meegaat: SSD’s zijn meestal zuiniger met stroom dan een normale harde schijf. De SSD is sneller maar voor dezelfde hoeveelheid geheugen zal de laptop of computer ook duurder zijn dan met een HDD.

De afweging die u dus moet maken ligt hem tussen kwaliteit en prijs: SSD of HDD. Laptops of computers met een SSD hebben bijvoorbeeld het voordeel dat ze sneller opstarten dankzij de snellere schijf, maar kosten meestal ook meer. Over het algemeen hebben SSD’s een opslaggeheugen van 120GB (Gigabyte) tot 4TB (Terabyte). 1 Terabyte is gelijk aan 1000 Gigabytes. Hieronder een toelichting van welke hoeveelheid geheugen bij jou past.

Hoeveel GB SSD nodig?

  • 120 GB: Dit is meestal de kleinste hoeveelheid aan geheugen die een SSD zal hebben. Deze hoeveelheid raden wij niet aan tenzij u de computer of laptop echt enkel wil gebruiken voor wat internetten en licht gebruik van bijvoorbeeld Word en Excel. Deze SSD’s zullen niet veel goedkoper zijn dan die met 250 GB terwijl die toch meer dan dubbel de hoeveelheid geheugen hebben. Je zult misschien niet alle geheugen nodig hebben, maar beter wat te veel dan te weinig.
  • 250-500 GB: Voor mensen die graag willen opslaan. Die bijvoorbeeld meer voor werk op willen slaan zoals een boel Word, Excel of PDF-bestanden. Daarnaast passen er meer dan genoeg (vakantie)-foto’s op.
  • 1 – 2 TB: Deze hoeveelheden geheugen is handig als je games, series en/of films vaak download. Deze bestanden kunnen snel ophopen en voor je het weet heb je al 500 GB aan data opgeslagen. Afhankelijk van hoeveel je echt wil opslaan kun je kiezen tussen 1 of 2 TB. De 2 TB SSD’s zijn vaak wel flink wat duurder (soms meer dan dubbel zo duur). Vooral in videogames zullen laadtijden veel korter zijn als je ze op een SSD zet.
  • 4 TB: Dit is ongeveer het maximum van de beste SSD’s op het moment. Als je echt zeker weet dat je 4 TB nodig hebt zou je de schijf kunnen kopen maar deze is erg duur. Over het algemeen kun je zo’n grote hoeveelheid data voor veel goedkoper op een harde schijf opslaan.

Mocht u een laptop met SSD willen kopen na al deze info? Kijk dan bijvoorbeeld op Bol.com via deze link. Deze lijst is voorgesorteerd op SSD’s.


SSD’s zijn voor de snelheid van je laptop of computer erg belangrijk, hetzelfde geldt voor RAM werkgeheugen. Wil je ook meer weten over RAM? Lees het in onze blog post: Wat is RAM geheugen

Heeft u nog vragen of wilt u graag persoonlijk advies over welke laptop bij uw behoeftes past? Laat het ons weten via de comments hieronder! Wij helpen graag bij uw vragen en geven gratis advies.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde rating 4.6 / 5. Aantal stemmen: 15

Nog geen stemmen! Wees de eerste om feedback achter te laten